DUST XIII är ett regionläger som pågår i Tiveden.
Nästa läger är 2022
Om DUST
I Ösjönäs i Tiveden har det hållits scoutläger vart fjärde år sedan 1970. Deltagare är scouter från:
Södermanland (D-län), Västmanland (U-län), Värmland (S-län) och Örebro län (T-län) Därav namnet… DUST Dessutom har på senare år även Dalarna bjudits in att deltaga, därav ser man numera även benämningen D(W)UST eller DWUST.
Därutöver är inbjudna scouter från andra delar av Sverige inom alla scoutförbund och från ett flertal olika länder där vi har kontaktat s.k. vänkårer.
Det brukar delta ca 1 200 scouter på DUST.
Lägret bygger på spännande story som utspelar sig i Ramunders rike. Läs gärna mer om storyn under legenden.
Var ligger Ösjönäs ?
Ösjönäs ligger i Tiveden i norra delen av Västergötland. Större tätorter i närheten är Askersund, Karlsborg och Skövde. För att mer exakt hitta till lägerplatsen vid sjön Trehörningen finns det två alternativ:
- Följ väg 49 från Askersund mot Karlsborg. Tag till höger c:a 15 km söder om Olshammar vid skylten Ösjönäs 10. Följ sedan våra skyltar DUST-LÄGER till lägerplatsen.
- Åk söderut från Finnerödja mot Tived. Följ sedan våra skyltar från Tiveds kyrka.
I närheten av lägerplatsen vid Trehörningen ligger Tivedens nationalpark. Om du vill läsa mer om nationalparken har Naturvårdsverket givit ut en liten folder om Tiveden.
När är lägret?
Nästa DUST är 2022. Datum kommer när det närmar sig!
Klädsel
Upptäckarscouterna tillhör Junker jägares folk. De är skogsfolk och går därför klädda i färger som flyter in skogen.
Äventyrarscouterna tillhör Skagas folk. De ägnar sig både åt jakt och röveri.
Ura Kaipa är Ramunders Rövarchef och hans folk är utmanarscouterna. De går klädda så som de rövare de är.
Under DUST råder tingsfrid. Därför tar inga rövare och jägare med sina vapen till DUST.
Tunika och kjortel
En tunika kan man säga är en medeltida T-shirt. Grundformen är ganska enkel, passformen ska vara lös och alla sömmar utom halsringningen är raka. Det går att variera formen hur mycket som helst, man kan ändra längd och ärmvid eller om man vill vara mer avancerad, varför inte brodera eller sy band i sprunden eller i ringningen? Dock har tunikor aldrig fickor och knappar var mycket ovanligt, istället användes en brosch, hyska och hake eller ett spänne.
Om man förlänger tunikan och syr i kilar i alla sömmer kallas plagget kjortel. Kjortel bars främst av kvinnor, men även herrar kunde bära kjortel vid speciella tillfällen.
Tunika och kjortel bars av alla samhällsklasser, men av praktiska skäl betraktades längre kläder som finare.
Struthätta
Struthättan var den dominerande huvudbonaden under medeltiden. Den användes av alla samhällsklasser, men en längre strut var ett tecken på högre samhällsstatus. I Italien gick det hela överstyr, strutarna blev så långa att man fick införa en lagstiftad största strutlängd på 4,5 m för att de inte skulle trassla in sig i vagnshjulen.
Att sy en struthätta är inte lika simpelt som att sy en tunika, men det är absolut inte svårt.